Kokkav suunamudija Roosa Pipar: hea šašlõki saladus on maitsestamine
Kristi Reimets ehk kokkav suunamudija Roosa Pipar valmistas "Terevisiooni" välistuudios äädikamarinaadis sealiha ja tõdes, et hea šašlõki saladus on maitsestamine, aga väga oluline on ka hea grillimeister.
"Hea šašlõki saladus on maitsestamine, aga grillist ja grillimeistrist oleneb ka hästi palju. Kui on halb grillimeister, siis head kraami ei tule," muheles Kristi Reimets ehk kokkav suunamudija Roosa Pipar.
Roosa Pipar teeb šašlõkki enamasti sealihast. "Abaliha või kaelakarbonaad ja traditsiooniline äädikamarinaadis šašlõkk. Lihatükk ei tohiks väga väike olla, sest muidu hakkab grillil kuivama. Hea šašlõkk marineerub 24 tundi, marinaadi läheb sibul, äädikas, sool-pipar, natuke oliiviõli. "Kaks teelusikat suhkrut lisan ka, see aitab kõiki aineid omavahel siduda ja pehmendab liha kiiremini."
Lihal võiks olla vardale lükates mõnus tihkus, et liha ei kuivaks. Sibulat Roosa Pipar vardale ei lüki, sest see läheb kõrbema. "Kes tahab, võib sibula eraldi ära praadida."
Grillist oleneb ka, aga keskmiste lihatükkide küpsetamine võtab aega 30–45 minutit.
Šašlõki kõrvale sobib suurepäraselt rohelise sibula, rabarberi ja redise salat hapukoore ja majoneesiga. "Rohelist sibulat pane suhteliselt palju ja rabarberit natuke, aga seda salatit tasuks kohe süüa, mitte pikaks ajaks külmkappi seisma jätta," õpetas Roosa Pipar.
"Hea liha peab olema, igasugust vana siga osta ei tasu. Vana liha ühegi marinaadiga enam heaks ei tee. Ja ära kõrveta liha ära. Kui sa ei tea, siis võta lihatermomeeter," sõnas Roosa Pipar.
Toimetaja: Annika Remmel
Allikas: "Terevisioon", intervjueeris Reimo Sildvee