Kruubid, mustikad ja sammal vana soki sisse ning pühademuna ongi värvitud
Einike Sooväli vabaõhumuuseumist rääkis "Terevisioonis", et mustikate, kruupide, kõrvitsaseemnete, sambla ja pohlaokste ning sibulakoorte ja kaselehtedega saab kõige ilusamad pühademunad, sest ükski muster ei kordu. Kogu kraam tuleb mässida kangalapi või kui seda pole, vana soki sisse, veerand tundi keeta ja ongi valmis.
"Mõistlik on kasta muna kõigepealt vette, siis hakkab kogu kraam talle natuke paremini külge," ütles Eesti Vabaõhumuuseumi lõimumis- ja sotsiaalste programmide projektijuht Einike Sooväli.
Muna peale võib panna sügavkülmikust võetud mustikaid või kuivatatud mustikaid. "Kõrvitsaseemned annavad hästi ilusa laigu. Kruup jätab toredad täpikesed. Võib ka võtta värvi andvad kangad, värvilist lõnga, siis jäävad toredad jutid muna peale."
Mustikamuna jaoks tuleb panna muna peale mustikaid, kõrvitsaseemned ning mässida see kangalapikese sisse. "Võib võtta lihtsalt katkised sokid või sukkpüksid, kuhu sisse muna pakkida. Lõngaga tuleb pakike korralikult kinni siduda, siis jääb muster tihe ja ilus. Kui on tükike pitsi üle, võib selle ka vabalt muna ümber mässida."
Looduslike vahenditega saabki kõige ilusamad munad Sooväli sõnul, sest need on kõik hästi harukordsed ja ükski ei kordu.
Teise muna tegi Sooväli kaselehtede ja samblaga. "See ei jää küll väga roheline, aga jääb väga ilus."
Mustikaoksad, mustikalehed, pohlalehed jäävad muna ümber samuti väga ilusad. "Käbi annab pruunikat värvi," lisas Sooväli.
"Mida suurem segadus muna ümber on, seda toredam muna tuleb."
Kolmanda muna tegi Sooväli sibulakoortega. "Algselt öeldigi, et lihavõttemuna peaks olema punane, aga siis on olnud munad helepruunid, mitte päris valged. Kui helepruunile munale lisada kõvasti sibulakoori ja punase sibula koori, jääb muna peaaegu tumepunane," tõdes Sooväli.
Enne munade keetmist lisada kindlasti soola, siis ei kee munad katki. "Erinevad munad tuleb keeta erinevas potis, muidu tulevad kõik ühtmoodi," täpsustas Sooväli. "Vett ei tohiks lasta potis väga kõvasti keeda. Keeta tuleks 10-15 minutit, siis jääb värv kenasti külge. Pärast tuleb munad kindlasti külma vette panna," juhendas Sooväli.

Toimetaja: Annika Remmel
Allikas: "Terevisioon", intervjueeris Juhan Kilumets