Õuntest saab ka soolast karaskit
Suure õunauputuse ajal võib õunakookidest ja -moosist küllalt saada. Markofka Toidutoa peakokk Inga Paenurm jagas nippe, kuidas õunasid magusa asemel ka soolases roas ära kasutada.
"Karask on minu üks suurimaid lemmikuid, olen sellest imeasju teinud. Ja täna panin siis õuna karaski sisse, et õunad ära kasutada," rääkis Marofka peakokk Inga Paenurm. Õunatükid jäävad karaskis ka ilusti näha. "Panin õunu lahkelt. Neid on ju nii vähe praegu," muigas kokk.
Karaski peale saab teha ka katted. "Ühe katte teema taimsema, proteiiniks võtsin pähklivõi. Siia segame õunakesed hulka. Eelnevalt praadisin õunatükid natukene ka ära, sest siis nad ei tekita kõhus nii palju gaase. See veidikene aitab, et oleks lihtsam ja mõnusam." Samas aitab õunade happelisus selle vastu, et pähklikreem suulakke kinni ei jääks.
Katte hulka võib lisada ka kergelt soolatud või maitsestatud seeni. "Ise käisin metsas ja korjasin musti torbikseeni. Paneme need sisse ja ongi kõik ilusasti taimne," selgitas Paenurm.
"Maitseainetega on nii, et pane täpselt nii palju, kui tahad ja seda, mida tahad. Mina eelistan puhtaid maitseid," lisas ta.
Teise variant katteks valmib maksapasteedi põhjal. "Poes on meil erinevaid väga ilusaid maksapasteete. Kui oled väga asjalik koduperenaine, siis tee ise. See on tegelikult väga lihtne."
Maksapasteedile tuleb lisada hapukoort ning kergelt praetud õunatükke ja seejärel kõik kokku segada. Paenurm soovitab laktoosivaba hapukoort, mis on õhuline ja mõnus.
Viimase katte jaoks segas Paenurm kokku täiesti tavalise toorjuustu praetud õunatükkidega. "Võime siia samamoodi natukene pähklivõid lisada või pasteeti, või kui kodus juhtub olema näiteks hummust. Õun on tegelikult sellistes hommikumääretes väga mõnus ja lahe," sõnas Paenurm.
"See on päris hea toit, sest kui ma räägime lastest ja söögist, siis kui me ise kodus proovime ja katsetame, teeme huvitavaid maitseid, siis lapsed tahavad tegelikult väga seda proovida," lisas Paenurm.
"Ja kes ütles, et õun peab ainult magus olema? Noh, ei pea. Soolaseid moose ja kõike muud on nii mõnus teha. Retsepte on miljon, ainult proovi, katseta," julgustas Paenurm.
Toimetaja: Neit-Eerik Nestor
Allikas: "Terevisioon", intervjueeris Katrin Viirpalu