"Parim enne" poe asutaja: täiskasvanuks saades mõistsin, kui kallis toidukorvi täitmine on
Neljapäeval tähistatakse rahvusvahelist toiduraiskamise vastast päeva. Eesti esimese "parim enne" poe Sumena asutajad Joosep Kaljula ja Oliver Sebastian Lamp rääkisid "Ringvaates", kuidas nad poe loomiseni jõudsid ning millist kaupa nad müüvad.
"Kui täiskasvanuiga kätte jõudis, tuli kohale reaalsus, kui kallis toidukorvi täitmine tegelikult on," sõnas Kaljula, kes tõdes, et enne poe asutamist jälgis ta kriitilise pilguga toiduainete säilivuskuupäevasid. Tänaseks on ta põhimõtteliselt pool aastat "parim enne" kuupäeva ületanud kaubast toitunud.
Kaljula selgitas, et "parim enne" tähis toidukaupadel on tootja soovitus, mis märgib seda, mis ajani toit tehasest väljumise hetkel olnud tekstuuri ja maitset säilitab. "Kõlblik kuni" märgib seda, mis ajani tohib antud toodet süüa. Kaljula ja Lambi asutatud pood müüb vaid "parim enne" märgistusega tooteid.
Toimetaja: Karmen Rebane, saatejuhid Anna Pihl ja Marko Reikop
Allikas: "Ringvaade"