Artur Kazaritski esindab järgmisel nädalal Eestit maailma tippkokkade võistlusel

Iga kahe aasta tagant kogunevad kokkade olümpiaks tituleeritud võistlusel Bocuse d'Or Lyonis 24 kokka 24 riigist, et omavahelises pingelises mõõduvõtmises selgitada välja maailma parim. Valdkonna tippsündmusel 26.-27. septembril esindab Eestit Sillamäelt pärit kokk Artur Kazaritski, kes pääses 2020. aasta sügisel Euroopa eelvoorust võistluse finaali.
Kazaritski teekond restoranimaailma tippu algas Sillamäe ametikoolist ning viis ta tänu kogemustele Suurbritannias, Itaalias ja Jaapanis Euroopa olulisemate restoranide köökidesse Soomes ja Norras.
2015. aastal liitus Kazaritski Põhjamaade parimaks restoraniks nimetatud ja kolme Michelini tärniga pärjatud restorani Geranium meeskonnaga Kopenhaagenis. Alates 2018. aastast on ta Geraniumi sous-chef.
Kazaritski ütleb oma intervjuudes tihti, et võitluse puhul on kõige olulisem meeskond ja inimestevaheline võime üksteisest aru saada. Andeka eesti koka treeneriks on kolleeg Geraniumi restoranist, Rootsi meeskonnas 2016. aasta Bocus d'Or võistlusel abikokana osalenud Hampus Risberg. Kazaritski abikokk ehk commis on Magnus Rosendahl.
Artur Kazaritski soovib eraldi tänada võistluste patrooni ja eestvedajat Dimitri Demjanovit selle eest, et on talle tähelepanu pööranud ja temasse uskunud. Tänu Demjanovi järjepidevale tegutsemisele sai Eesti aastal 2008 võimaluse astuda Bocuse d'Ori võistlustulle. Demjanov on pühendanud aastaid Eesti tutvustamisele gastronoomia maailmas ja on ka Bocuse d'Ori žürii liige.
Seekordne finaal tõotab tulla varasemast teistsugune ja ajastule vastav. 24 noort kokka erinevatest riikidest võistlevad tehnikat ja loovust ühendades ning võtavad vastu koroonaviiruse pandeemiast tingitud väljakutsed. Rohkem kui kunagi varem keskendutakse seekordsel võistlusel kulinaarsetele ja sotsiaalsetele trendidele.
Tavaliselt esitatakse žüriile kaks tööd – soe roog 14 inimesele serveerituna suurel kandikul ja üks roog 14 inimesele eraldi taldrikutel. Kandiku teemaks on sel aastal terve hautatud veise õlatükk (paleron de boeuf). Taldriku voor on seekord asendatud keerulise väljakutsega: žüriile tuleb esitada kolmekäiguline take-away komplekt. Kandidaadid peavad valmistama eelroast, pearoast ja magustoidust koosneva menüü, mis sisaldab hooajalist köögivilja – tomatit. Kõik toidud tuleb serveerida taimsetest materjalidest loodud korduvkasutatavas karbis, mille disain ja funktsionaalsus tuleb meeskonnal ise välja töötada.
Pärast võistlust naaseb Artur Kazaritski mõneks ajaks Eestisse. Kuigi ta jätkab tööd Taani restoranis Geranium, ei välista koostööd ka kodumaiste restoranidega. Kazaritski rõhutab, et on avatud huvitavatele projektidele Eestis, eriti sooviks ta kaasa lüüa ettevõtmistes, mis avaldavad mõju ühiskonnale ning annaks köögikunstile teise mõõtme. Lisaks on Kazaritski huvitatud Eesti toidukultuuri arendamisest.
Võistlusel osalevad sel aastal Norra, Itaalia, Costa Rica, Rootsi, Šveits, Singapur, Indoneesia, Kolumbia, Tuneesia, Venemaa, Ecuador, Taani, Eesti, Uus-Meremaa, Uruguay, Prantsusmaa, Island, Jaapan, Maroko, Soome, Tšiili, Tai ja Ungari.
Kokandusvõistluse Bocuse d'Or asutas 1987. aastal Prantsuse legendaarne kokk Paul Bocuse.
Toimetaja: Kerttu Kaldoja