Toidufilmide festival tutvustab rulatajast tippkokka Peruu mägede vahel

Toidufilmide festivali raames linastub teisipäeval kinos Sõprus dokumentaalfilm maailma parimate hulka kuuluvast tippkokast Virgilio Martinezist, kes on oma uudse lähenemisega viinud Peruu köögi uutesse kõrgustesse.
Filmis "Virgilio" saab nautida geniaalse koka mõtteid ja ideid ning näha, kuidas tema restorani külastajad erilisele kulinaarsele rännakule satuvad.
Režissöör Alfred Oliveri möödunud aastal valminud dokumentaalfilmis saab vaataja uudistada, kuidas valmivad imelised road Peruu pealinnas Limas asuvas restoranis Central, mis on asetatud maailma parimate söögikohtade nimistus imetlusväärsele teisele kohale. Selles restoranis tegutseb ka Martinezi abikaasa Pia León, kes valiti paar aastat tagasi maailma parimaks naiskokaks.
Dokumentaalfilm viib vaataja rännakule nii Virgilio sisemistele otsingutele kui ka läbi Peruu, et uurida selle koostisosade päritolu Peruu kultuuri, ajaloo ja maade rikkuse baasil. Avastused, mida 45-aastane tippkokk teeb, muudab teda ennast ja ka tema nägemust gastronoomiast. Ta asendab Centrali traditsioonilise menüü nüüdseks juba tunnustatud degusteerimismenüüga, mis viib sööja kulinaarsele reisile merepinnast madalamal leiduvatest koostisosadest kuni Peruu Amazonase, selle rannikualade, kõrgete orgude ja Andide tippudeni.
Nooruses plaanis Martinez saada hoopis professionaalseks rulatajaks ning tegutses selle nimel pühendunult. Mitmed õnnetustega saadud luumurrud aga juhatasid mehe kööki, kus ta leidis uue kutsumuse.
Dokumentaal "Virgilio" linastub kinos Sõprus 9. mail kell 18. Toidufilmide festival kestab kuni 30. maini. Kõik filmid linastuvad ingliskeelsena või ingliskeelsete subtiitritega.
Toimetaja: Kerttu Kaldoja