Setomaa kodud avasid oma uksed külalistele
Juba kaheksandat korda avasid Setomaa kodud oma uksed, et külalistele maitsvaid seto roogi pakkuda ja kohalikku kultuuri tutvustada. Seto kostipäival osales seekord 18 kodukohvikut, kes võõrustasid sadu külalisi.
Need, kes laupäeval Rikka Ivani Man kohvikus käisid, said Küllatüvä küla ajaloost ja legendidest ülevaate otse kohalikult, Kõlgusõaro talu perenaiselt Mercalt, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Värska gümnaasiumis aga oli kohvikupidamisse kaasatud lausa kogu koolipere.
"Meil on kooliga seotud toidud. Meil on õpilaste seas tehtud küsitlus ja siis me teeme õpilaste lemmiktoite, väärindatud muidugi meega," rääkis Värska gümnaasiumi õpetaja Maret Vabarna.
Kostilisi tuli ka välismaalt.
"Siin on väga palju mesilasi, mett. Sõbralik ja armas. Meil on siin tore. Ja kook oli imehea," rääkis Lõuna-Koreast tulnud Namkyu.
"Väga tore. Eriti meeldib meile õhkkond siin. See on väga armas," ütles Brasiilist tulnud Julia.
Kaheksa aastat tagasi alustatud Kostipäiv on korraldajate sõnul Setomaa toidukultuuri märkimisväärselt tutvustanud ja arendanud.
"Kõikides kohvikutes on midagi hästi traditsioonilist seto asja. Tatipiirak või suuliim, mille peale võib-olla kaugemalt tulija küsib tõlget, aga samas on ka uusi asju. Näiteks sõira on hakatud praadima või näiteks soe sõir, mis tegelt ei ole traditsiooniline pakkumine sõira puhul," kirjeldas Seto Kostipäiva korraldaja Ülle Pärnoja.
Helmekaala leelokoor on kohvikut pidanud juba kuus aastat järjest ja kavatseb seda teha ka edaspidi.
"Ega siia veerekese peale keegi sulle appi ei tule. Sa võid siin hüüda, palju tahad, sa pead ise enda elu põnevaks tegema. Ja sa pead ise enda elu eest hea seisma, kui sa tahad elada nii nagu sa tahad elada. Sa ei peagi täpselt elama nii nagu seal Tallinnas või Tartus, siin saab elada täpselt nii nagu sa ise tahad elada," rääkis kohviku perenaine Toomiku Siiri.
Kostipäiva kohvikud on Setomaal avatud ka pühapäeval.
Toimetaja: Merili Nael